DKDM-studerende får italiensk barokorgel

Organiststuderende får mulighed for at spille på italiensk barokorgel i Trinitatis Kirke

Trinitatis Kirke i København og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium har fået en fantastisk gave fra Augustinus Fonden: Et originalt italiensk barokorgel, som foræres til kirken og samarbejdet med DKDM.

Siden 2010 har DKDM haft samarbejde med Trinitatis Kirke, hvor orgelstuderende deltager i et væld af aktiviteter. Nu styrkes dette samarbejde yderligere med anskaffelsen af et originalt italiensk barokorgel, som bliver en del af alle organisters studieforløb på DKDM.

Instrumentet

Orglet er bygget omkring 1770 og stammer fra Norditalien. Alt det indre i instrumentet er originalt og uændret siden barokken: Piberne, mekanikken, vindforsyningen, tangenterne. Kun facaden har fået en lettere vandskade på et tidspunkt og vil blive rekonstrueret. Orglet blev opkøbt af den tyske orgelbygger Gerald Woehl i 1970'erne. Woehl har bl.a. bygget Bach-orglet til Thomas-Kirche i Leipzig og er en af verdens fornemmeste orgelbyggere foruden en erfaren restaurator. Han er nu i gang med at restaurere orglet.

Organiststudiet på DKDM

Det italienske barokorgel vil få en væsentlig position i organiststudiet på DKDM. Instrumentet har en helt særlig varm og syngende klang og en anslagsfølsomhed, som vil kunne præge de studerende og udvikle deres teknik og deres stilsans afgørende. Der er allerede vidtgående planer for den studiemæssige brug af orglet og for andre faggruppers brug af orglet. Med det italienske barokorgel vil flerkorsmusik og kor- og ensemblemusik fra 1500-1800 kunne finde sted med original barokklang og middeltonestemning.

En perlerække af orgler

DKDM's organiststuderende har allerede regelmæssig adgang til andre af Københavns historiske orgler: DKDM's eget Bishop & Son orgel fra 1870 i DKDM's Orgelsal, Marcussen-orglet fra 1829 i Christiansborg Slotskirke, Cavaillé-Coll orglet fra 1890 i Jesuskirken og Marcussen-orglet fra 1930 i Nikolaj Kunsthal (netop nu ved at blive restaureret). Nu får konservatoriet også et italiensk barokorgel - en orgeltype som ikke findes noget andet sted i Norden.

Indvielse i november 2014

Weekenden 14.-16. november 2014 bliver orglet indviet. Der vil være koncerter med organister fra ind- og udland, med kor og solister, deriblandt DKDM-Brass på originalinstrumenter samt DKDM's kammerkor.

Læs mere om orglet og hele historien bag anskaffelsen på Trinitatis Kirkes hjemmeside

Foto: Renovering af orglet (fotograf: Søren Frølunde)