Boris Berman

Adjungeret professor, Klaver
Boris Berman

Boris Berman er adjungeret professor ved DKDM fra studieåret 2013-14.

Boris Berman er født 1948 i Moskva, hvor han er uddannet på Tjajkovskij Konservatoriet hos klaverpædagog-legenden Lev Oborin. Allerede som ung etablerede Berman sig i toppen blandt russiske pianister med et væld af soloopgaver ikke blot i Rusland men også ofte i vesten, hvor han også påbegyndte indspilningen af et væld af repertoire for bl.a. Philips, DGG og Chandos. I 1973 emigrerede Berman til Israel og siden til USA, hvor han bor nu og er klaverprofessor ved Yale University School of Music.

Boris Berman har stadig en betydelig solokarriere overalt i verden og har en omfattende diskografi. Særligt hans indspilninger af klaverværker af Skrjabin og siden som det mest ambitiøse projekt, Prokofiev (klavermusik komplet) er blevet anerkendt overalt og står i dag som reference-indspilninger. Berman har derudover indspillet en meget bred vifte af repertoire – både solo, kammer og orkester med værker af bl.a. Sjostakovitj, Schnittke, Cage, Debussy, Stravinskij, Janacek og senest Scott Joplins Ragtimes og Sequenza IV af Luciano Berio.

Ved siden af den kunstneriske karriere har Berman etableret sig som en kendt og elsket pædagog, hvor han har undervist som professor ved konservatorier i Tel Aviv i Israel og siden flere steder i USA – bl.a. Bloomington, Boston og nu ved et af USA's ældste konservatorier, Yale i New Haven, Connecticut, hvor han som professor er leder af klaverfaggruppen.

Boris Berman rejser ofte ud i verden og giver masterclasses, bl.a. i Canada, Italien, Australien, Portugal og USA, foruden DKDM i København.

Han har skrevet nogle opsigtsvækkende bøger, bl.a. ’Notes from the Pianist’s Bench’, hvor han fra sin erfaring beretter om klaverteknik og fortolkning. I 2008 udgav Yale University Press Bermans bog om Prokofievs klaversonater – en guide for lytteren og fortolkeren – i forlængelse af hans livslange beskæftigelse med Prokofiev – og indspilningen af Prokofievs komplette oeuvre for klaver.

Læs mere om Boris Berman.