orgel

Copenhagen International Organ Festival 2020

Koncerter, masterclasses og foredrag 5.-8. november 2020

Den 5.-8. november 2020 afholdes Copenhagen International Organ Festival for fjerde gang. Festivalen organiseres af Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i samarbejde med Det Danske Orgelselskab, Københavnske kirker, Orgelklubben og en række andre samarbejdspartnere.

Konservatoriet prioriterer festivalen højt som en væsentlig platform for bevarelse og udvikling af orgel- og kirkemusikken herhjemme. Det danske og internationale publikum bydes her på en bred vifte af koncerter på højt niveau, masterclasses for landets konservatoriestuderende, involverende koncertaktiviteter for børn og unge samt foredrag om dansk-tysk orgelkultur.

Festivalen åbnes med en stor koncert i Konservatoriets Koncertsal, hvor de tre tidligere orgelprofessorer Bine Bryndorf, Hans Davidsson og Hans Fagius markerer genindvielsen af det store Marcussen-orgel, som netop har gennemgået en større renovering, finansieret af J.O. Wroblewskis Fond. Herefter vil dagene byde på en arrangementer som morgenkoncert, masterclass, studiekoncert, fyraftenskoncert med ”dagens transskription” og ”dagens uropførelse”, større aftenkoncerter samt ”Late Night Organ”.

2020 er dansk-tysk kulturelt venskabsår, og derfor sættes der fokus på sammenhængen mellem dansk og tysk orgelkultur. Det markeres blandt andet med masterclass og koncert med professor Wolfgang Zehrer fra Hamborg, og disse arrangementer foregår i Garnisons Kirke, hvis historisk inspirerede Carsten Lund-orgel i år kan fejre 25-års jubilæum. Det dansk-tyske samarbejde markeres desuden med en fælles livestreamet studiekoncert fra orgelsalene på DKDM og konservatoriet i Hamburg, så den fælles koncert kan opleves begge steder.

En central søjle i festivalen er endvidere aktiviteter rettet mod børn og unge arrangeret i samarbejde med Orgelklubben omkring orgelbygning og orgelkoncert for børn.

Festivalen byder i øvrigt på en bred vifte af koncerter med konservatoriets egne lærere og studerende samt en række prominente gæster, heriblandt orgelsolister/undervisere fra omkringliggende konservatorier: Anders Johnsson fra Malmö, Ulrik Spang-Hanssen fra Aarhus og Mikkel Andreassen fra Esbjerg.

Under overskrifterne Orgeltransskriptioner og Orglet i Samspil vil man kunne høre historiske og nye transskriptioner for orgel, og man vil kunne opleve orglet som kammermusikinstrument og orkestersubstitut, og ved festivalens afslutningskoncert vil man kunne høre DKDM's to nuværende orgelprofessorer Monica Melcova og Sven-Ingvart Mikkelsen udfolde sig solo og sammen med andre musikere under denne overskrift. Sven-Ingvart Mikkelsen vil her præsentere sin transskription af Strauss: Vier Letzte Lieder for sopran, violin og orgel.

Envidere vil man kunne opleve forskellige former for cross-over koncerter, blandt andet klassiske transskriptioner af symfonisk rock og improvisation for orgel og jazzklaver med fremtrædende danske og udenlandske solister. Her får vi blandt andet besøg af orgelprofessor Karin Nelson fra Göteborg, som har specialiseret sig i kombinationen af klassisk orgelspil med svensk folkemusik, jazz mm, og man vil kunne opleve klaverprofessor Jacob Anderskov fra Rytmisk Musikkonservatorium i en cross-over improvisation sammen med DKDM’s orgelgæsteprofessor Monica Melcova.

Siden opdateres løbende.