Tirsdag den 13. november 2012

Boris Berman tilbage på DKDM

International pianist giver masterclass og recital på DKDM
Han var her i 2009 og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium er glade for igen at kunne byde velkommen til een af tidens store pianister og klaverpædagoger, Boris Berman. Han vil i dagene 14.-15. november undervise konservatoriets klaverstuderende.

Fredag den 16. november kl. 19.30 – også på Studiescenen – giver Boris Berman afsluttende en solorecital under titlen "A hundred years back".

Boris Berman (født 1948) stammer fra Moskva, hvor han er uddannet på Tjajkovskij Konservatoriet hos klaverpædagog-legenden Lev Oborin. Allerede som ung etablerede Berman sig i toppen blandt russiske pianister med et væld af soloopgaver ikke blot i Rusland men også ofte i vesten, hvor han også påbegyndte indspilningen af et væld af repertoire for bl.a. Philips, DGG og Chandos. I 1973 emigrerede Berman til Israel og siden til USA, hvor han bor nu og er klaverprofessor ved Yale University School of Music.

Boris Berman har stadig en betydelig solokarriere overalt i verden og har en omfattende diskografi. Særligt hans indspilninger af klaverværker af Skrjabin og siden som det mest ambitiøse projekt, Prokofiev (klavermusik komplet) er blevet anerkendt overalt og står i dag som reference-indspilninger. Berman har derudover indspillet en meget bred vifte af repertoire – både solo, kammer og orkester med værker af bl.a. Sjostakovitj, Schnittke, Cage, Debussy, Stravinskij, Janacek og senest Scott Joplins Ragtimes og Sequenza IV af Luciano Berio.

Ved siden af den kunstneriske karriere har Berman etableret sig som en kendt og elsket pædagog, hvor han har undervist som professor ved konservatorier i Tel Aviv i Israel og siden flere steder i USA – bl.a. Bloomington, Boston og nu ved et af USA's ældste konservatorier, Yale i New Haven, Connecticut, hvor han som professor er leder af klaverfaggruppen.

Boris Berman rejser ofte ud i verden og giver masterclasses, bl.a. i Canada, Italien, Australien og Portugal foruden USA – og nu igen DKDM i København.

Han har skrevet nogle opsigtsvækkende bøger, bl.a. ’Notes from the Pianist’s Bench’, hvor han fra sin erfaring beretter om klaverteknik og fortolkning. I 2008 udgav Yale University Press Bermans bog om Prokofievs klaversonater – en guide for lytteren og fortolkeren – i forlængelse af hans livslange beskæftigelse med Prokofiev – og indspilningen af Prokofievs komplette oeuvre for klaver.

Der er offentlig adgang til masterclassen og ligeledes fri entré ved koncerten fredag. Gratis adgangskort kan hentes i receptionen.

Læs mere: www.borisberman.com.