Onsdag den 10. oktober 2012

Flyver to priser hjem på en weekend

Akkordeonist Bjarke Mogensen modtog mandag aften prisen 'New Talent 2012', EBU's pris til unge, klassiske musikere. Midt i finalen fløj han hjem til danmark  for at modtage kronprinsparrets stjernedryspris.
Bjarke Mogensen nåede frem til finalen i samarbejde med DR, der har stået for indspilningen af den musik, som har ført ham til finalen. European Broadcasting Unions' (EBU) ’New Talent’ er nemlig en konkurrence for radiofonier, hvilket betyder, at man i Danmark skal udvælges af DR, for at komme i betragtning til prisen. Efter to indledende runder blev finalen afholdt i Bratislava, Slovakiet. I Bratislavas koncerthus Reduta spillede tre finalister fra henholdsvis Danmark, Spanien og Ungarn. En international jury kårede Bjarke Mogensen som vinder - årets 'New Talent'. Også ved tidligere EBU konkurrencer har DKDM-studerende vist flaget. Således stod cellisten Toke Møldrup i 2007 som vinder.

Ved finalekoncerten, som blev transmitteret direkte til EBU landene, spillede Bjarke Mogensen dansk musik: Ole Schmidts 'Symphonic Fantasy and Allegro, opus 20'. Man regner med, at op mod 2,5 millioner lyttede med.

På dansk TV tonede den unge fremadstormende akkordeonist dog også frem for DR’s seere. Lørdag aften modtog Bjarke Mogensen nemlig Kronprinsparrets Stjernedryspris ved en koncert i Alsion i Sønderborg, der blev transmiteret live på DR TV.

Om Bjarke Mogensen sagde Kronprinsparret:

Bjarke Mogensen er en ung akkordeonist fra Bornholm, som er godt på vej til at indtage verdensscenen med en selvfølgelig autoritet og ydmyghed, som kun en ægte kunstner kan (…)
Virtuositeten er åbenbar, men også kunstnerisk mod og dristighed kendetegner Bjarke Mogensen, når han frygtløst udfordrer akkordeonets muligheder i både de klassiske og de rytmiske genrer.

Bjarke Mogensen er nu tilbage i Danmark, hvor han i denne uge færdiggør CD med akkordeonduoen MYTHOS, som han har med kollegaen Rasmus Schjærff Kjøller.

To helt store præstationer. Og så på bare een weekend. Tillykke!

Kilde: DR og www.kronprinsparretspriser.dk