Søndag den 19. august 2012

Ung iværksætter modtager ungdommens Sonningpris

Aennchen og Eigil Harbys fond uddeler for 18. gang to store legatportioner til unge, lovende musikere.

Ingeniør Eigil Harby og hans hustru holdt meget af musik, og det barnløse ægtepar besluttede generøst, at deres formue skulle komme unge musiktalenter til gode. Fonden blev oprettet i 1994 og siden er der årligt blevet uddelt store legatportioner til støtte for unge kunstnere på vej mod en lovende karriere. De to udvalgte modtager 250.000 kroner hver. Dette er en af Danmarks største priser for unge kunstnere, også kaldet ungdommens Sonningpris.

I år tildeles prisen cellisten Jacob Shaw, der studerer i solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og pianisten Maria Eshpay, soliststuderende på Det Jyske Musikkonservatorium.

Overrækkelsen sker ved en koncert i Koncertsalen på Det Kongelige Musikkonservatorium I København lørdag d. 25. august kl. 15.00, hvor de to prismodtagere spiller med hjælp fra DKDM og DJM Kammerensemble under ledelse af Håkon Nystedt. På programmet er bl.a. en dansk førsteopførelse af John Taveners værk The Protecting Veil for cello og orkester.

Engelskfødte Jacob Shaw har, trods fødselsattesten kun siger 1988, allerede en velstrøget international karriere i gang, med titler som veletableret solist på scener som Berlin Konzerthaus og Royal Albert Hall, stifter og kunstnerisk leder af flere festivaler for klassisk musik i Frankrig og Tyskland samt stifter og leder af et juniorakademi for unge talentfulde cellister på Augsburg Universitet i Tyskland. For blot at nævne en del af hans aktiviteter.

Maria Eshpay blev født i Moskva i 1986 ind i en kendt kunstnerfamilie. Allerede som 5-årig begyndte hun sine klaverstudier; først på Central Music School i Moskva og derefter fra 2002 på Music College. Siden Maria Eshpay kom til Danmark i 2008, har hun modtaget undervisning af professor og pianist Anne Øland. I 2011 blev Maria optaget i solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium. Hun er desuden meget aktiv både på konservatoriet og i det danske musikliv som koncertpianist, akkompagnatør og koncertarrangør.