Naja Helmer

Fredag den 3. maj 2013

Debut: Musikalsk rejse på dybere klingende strenge

Mød bratschisten Naja Helmer

Når bratschisten Naja Helmer på onsdag 8. maj debuterer i Konservatoriets Koncertsal, er det med værker, der alle har en særlig plads og betydning for hendes musikalske rejse frem til i dag. Og det var desuden i netop denne koncertsal, en dengang 15-årig pige tog beslutningen om at skifte violinen ud med den dybereklingende bratsch.

"Da jeg som 15-årig hørte Mozarts Sinfonia Concertante ved en koncert i Radiohuset, var det en stor åbenbaring for mig. Joshua Bell spillede violinstemmen, men det var den smukke, varme bratschklang, der betog mig”, fortæller Naja Helmer.

Bratschsolisten ved koncerten den gang hed Lars Anders Tomter. Han havde inspireret, og hun gik straks ud og anskaffede sig en bratsch.

På onsdag står hun der igen. Salen er den samme om end den har skiftet navn til Konservatoriets Koncertsal. Studierne har ført hende mile vidt inden da. Fra Aarhus via Italien til Berlin. Men de sidste to år har hendes lærer og mentor været netop denne Lars Anders Tomter, i solistklassen i København. Og han medvirker ved koncerten som medsolist i Bachs Brandenburg Koncert nr. 6  for to bratscher og orkester.
 
”At få lov til at spille Bachs fine Brandenburg Koncert med så vidunderlig en musiker er for mig intet mindre end en drøm”, smiler Naja Helmer.

På programmet er ligeledes Mozarts Sinfonia Concertante og desuden det noget yngre værk af Luciano Berio: Naturale, for violin, slagtøj og bånd.
Værket er bygget op over syv sange, indsunget på bånd af en fisker i Palermo. Denne helt uskolede og særegne måde at synge på, har Berio frit ladet sig inspirere af og overført til bratschens stemme, med både skærende, uvante kvarttone-partier og hvirvlende, dansende folkemusik for til sidst at munde ud i skæbnesvanger alvor og bøn.

”Jeg stiftede bekendtskab med Berios musik under et studieophold i Rom. Tonesproget fascinerede mig umiddelbart, og det har været en spændende proces at dykke ned i hans underfundige, musikalske univers", fortæller Naja Helmer.

Om Naja Helmer:

Naja Helmer har taget diplomeksamen fra Hochschule für Musik ”Hanns Eisler” i Berlin ved professor Walter Küssner og afslutter nu solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Her er hun blevet undervist af professorerne Tim Frederiksen og Lars Anders Tomter. 
I foråret 2011 blev Naja tildelt et stipendium til et halvt års studier i New York hos Ettore Causa, professor ved Yale University. Hun har yderligere studeret på Accademia di Santa Cecilia i Rom, hvor hun i 2007 fik sin Bachelorgrad.

Naja har optrådt som solist med orkester ved koncerter i Radiohusets Koncertsal, Buenos Aires og senest i Konzerthaus i Berlin med Syddansk Universitets Orkester. 
Hun har deltaget i masterclasses med Tabea Zimmermann, Nobuko Imai, Wolfram Christ, Tatjana Masurenko og Boris Kushnir. Med kammermusikensembler har hun modtaget undervisning af bl.a. Alban Berg kvartetten og Tokyokvartetten og spillet på festivaler i Danmark, Sverige, Norge, Tyskland samt Mexico.

I marts 2012 vandt Naja en stilling som bratschist i Göteborg Symfoniorkester.