Mathias Kjoeller

Torsdag den 4. april 2013

Klarinettisten alle peger på

En langt fra debuterende debutant: 27 år gammel har klarinettisten Mathias Kjøller allerede erhvervet sig titlen soloklarinettist i Aarhus Symfoniorkester, og senest pegede DR SymfoniOrkestret ligeledes på ham som deres nye solospiller
Onsdag den 10. april debuterer Mathias Kjøller fra Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums solistklasse. Med sig har han Den Danske Strygekvartet og pianisten Søren Rastogi. Det bliver et møde mellem nogle af Danmarks mest markante, unge musikere til musik af blandt andet Denisov, Debussy, Brahms og Berg.

Mathias Kjøller har egentlig aldrig satset på at blive professionel musiker. Han syntes bare, det var sjovt at spille og at spille med andre. Sådan er det stadig.
De første toner blev som 10-årig taget på Vejle Musikskole. Storebror spillede klarinet. Om det gjorde udfaldet for instrumentvalget er stadig til debat ved familiesammenkomsterne.

Efter tre år på konservatoriet i Aarhus søgte Mathias Kjøller stillingen som soloklarinettist i byens symfoniorkester. Og vandt. Siden er det kun gået én vej. Med galoperende fart op ad det klassiske street-credit-barometer. Semifinaleplads i Carl Nielsen konkurrencen i 2009. Solistopgaver med de store, danske orkestre og gæstesolospiller i Bergen Filharmoniske Orkester i Norge. På invitation fra orkesteret. Modtager af både Sonnings Musikstipendium og Victor Borge Prisen.

Og mens andre måske ville synes, de kunne tage en sabbat oven på sådan en omgang, drøner Mathias Kjøller videre. I maj-juni i år venter Carl Nielsen Internationale Klarinetkonkurrencen i Odense. Mathias Kjøller er for anden gang udtaget. I 2009 blev det til en semifinale. Nuvel, indrømmer han: Han havde ikke regnet med at nå så langt, så repertoiret til tredje runde blev indøvet op til sidste minut før entré. I år vil han hele vejen.

Inden da runder han Bergen og Den Norske Solistpris 2013. Mathias Kjøller er det danske islæt ved Bergen Festspillenes konkurrence. Prisen uddeles hvert år under festspillene. I år er konkurrencen åbnet for alle nordiske lande, og de største orkestre i hvert land har udplukket deres deltager.

Og de har igen peget på Mathias Kjøller.

Læs mere om debutanten her