Marianna Shirinyan

Mandag den 23. november 2020

Ny gæsteprofessor på DKDM

Pianisten Marianna Shirinyan tiltræder som gæsteprofessor fra studieåret 2021-22

Fra og med det forestående studieår 2021-2022 er den internationalt anerkendte pianist Marianna Shirinyan udnævnt til gæsteprofessor og bliver dermed en central del af Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums (DKDM) højtprofilerede underviserstab. 

Min hovedmotivation er at hjælpe den studerende frem mod en høj professionel kvalitet, musikalsk oprigtighed og åbenhed, og basis for dette er den studerendes nysgerrighed og musikalske viden. Det er min opgave at udstyre hver enkelt studerende med de bedst mulige værktøjer, og det kræver, at jeg gør mig umage for at se og finde deres personlige og professionelle styrker. Desuden er rekruttering af dygtige studerende fra såvel Danmark som udlandet vigtigt for at skabe et mangfoldigt studiemiljø. En følelse af sund konkurrence kan også være opmuntrende og udviklende for de studerende. Derudover er det også vigtigt for mig at forberede dem på livet efter konservatoriet,” fortæller Marianna Shirinyan.

Armensk-fødte Marianna Shirinyan (født 1978) er en af ​​de mest kreative og efterspurgte pianister i Europa i dag. Hendes livlige og virtuose musikerskab gør hende meget efterspurgt, både som solist og som kammermusiker. Shirinyan spiller med stor følsomhed, forståelse, teknisk glans og skønhed i tonen, hvilket giver hende mulighed for at favne et bredt repertoire.

Samtidig har hun vundet ry for at være en af ​​denne generations førende pianister gennem solooptrædener med orkestre som Bavarian Radio Symphony Orchestra, Danish National Symphony Orchestra, Oslo, Helsinki og Copenhagen Philharmonic Orchestras, Munich Symphony Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Kammerakademie Potsdam Göteborg Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique de Nice for at nævne nogle få. Shirinyan har samarbejdet med dirigenter som Michael Balke, Lawrence Foster, Zoltan Kocsis, Antonello Manacorda, Jun Märkl, Eva Ollikainen, Daniel Raiskin, Lan Shui, Thomas Søndergård, Marc Soustrot, Krysztof Urbanski og Joshua Weilerstein.

DKDM’s rektor Uffe Savery ser store potentialer i det kommende samarbejde:

”Mariannas egen opvækst som pianist svarer billedlig talt til planter, der gror gennem asfalt. Hvor der er vilje, er der vej: Og Mariannas fantastiske talent kombineret med hendes enorme vilje, flid, forestillingsevne og insisteren på livet som musiker, uagtet de fysiske forhold der måtte være til rådighed, har gjort hende til den exceptionelle pianist, hun er i dag – både som kammermusiker og solist. Det er klart, at den ballast gør, at Marianna har utrolig meget at videregive til den kommende generation af pianister. Hendes åbne sind og sans for, at et musikerskab kan gå mange veje, gør, at den studerendes særlige talent bliver sat i centrum, og derfra udvikles musikerens personlighed, teknik og musikalitet – noget vi sætter meget højt på konservatoriet. Vi glæder os derfor meget til at knytte Marianna som gæsteprofessor til Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, som dermed får tre professorer i klaver: Niklas Sivelöv, Jens Elvekjær og Marianna Shirinyan som grundsøjlen i klaverfaggruppen, der suppleres af meget kompetente timelærere. For konservatoriets kvalitet, undervisnings- og studiemiljø er lærerkollegiet helt centralt – og vi er meget stolte af denne nye ansættelse. Tillykke til Marianna – tillykke til konservatoriet – tillykke til kommende klaverstuderende.”

MARIANNA SHIRINYAN

Født i 1978 i Armenien.

Uddannet pianist fra det statslige musikkonservatorium Komitas i Yerevan, Armenien, og fra Musikhochschule i Lübeck, Tyskland.

Har været solist hos blandt andre DR Symfoniorkestret, Det Kongelige Kapel og de danske landsdelsorkestre. I udlandet har hun spillet med Helsinki Filharmoniske Orkester, Oslo-Filharmonien, Taiwan National Symphony Orchestra, Hiroshima Symphony Orchestra, Münchner Symphoniker, Orchestra Philharmonique de Nice og mange andre.

Hun har modtaget DR’s prestigefyldte P2 Prisen for sit bidrag til dansk musikliv og kritikerprisen fra foreningen af ​​danske kritikere. Hun er hyppig gæst på en række internationale musikfestivaler, blandt andet Schleswig-Holstein Music Festival, Bodensee Festival, Schwetzinger Festspiele, MDR Summer Music Festival, Festspillene i Bergen.