Torsdag den 6. februar 2020

Ny gæsteprofessor i orgel

Organisten Monica Melcova udnævnt som ny gæsteprofessor på DKDM

Det Kongelige Danske Musikkonservatorium har netop udnævnt organisten Monica Melcova som ny gæsteprofessor, og hun tiltræder, når Hans Fagius’ gæsteprofessorat ophører til sommer.

Monica Melcova vil være kendt af de fleste danske organister, idet hun igennem de sidste 20 års verdensomspændende koncertturneer ganske ofte har spillet koncerter i Danmark.

Monica Melcova er født i Slovakiet, hvor hun også fik sin første musikalske uddannelse. Herefter tog hun til Wien og Paris, hvor hun uddannede sig hos fremtrædende orgelprofessorer som Michael Radulescu, Olivier Latry, Michel Bouvard og Loïc Mallié. Hun har i sin studietid vundet adskillige priser ved internationale konkurrencer.

I 2002 blev hun udnævnt som ”Organist in Residence” ved Sapporo Concert Hall i Japan, hvor hun gav masterclasses og spillede regelmæssige koncerter. I 2006 begyndte hun at undervise ved Gaston Litaize konservatoriet i Paris, og siden 2008 har hun undervist i improvisation ved konservatoriet i San Sebastian og siden 2016 også i Madrid. Hun arbejder intensivt med improvisation i pædagogisk sammenhæng, og hun har i de senere år også arbejdet med improvisation til stumfilm.

Som koncertorganist har Monica Melcova optrådt ved adskillige berømte orgler, såsom Notre Dame, Madelaine og Saint Sulpice i Paris, Sankt Wenzel i Naumburg og Hofkirche i Dresden, og hun har været solist med bl.a. Orchestre National de France. Desuden har hun været jurymedlem ved berømte orgelkonkurrencer i Dudelange (Luxemburg) og Chartres (Frankrig).

Monica Melcova har gennem sit virke og sin undervisning demonstreret, hvordan det er muligt at kombinere et umiddelbart og begejstret musikalsk udtryk med et solidt teknisk fundament og en formidabel indsigt i historisk opførelsespraksis, og på DKDM glæder vi os til at lade os inspirere af denne internationale orgelpersonlighed.