Musikalsk mesterlære. I flow med Tim Frederiksen

Se Birgit Tengbergs nye film om Tim Frederiksen

Filmen Musikalsk mesterlære. I flow med Tim Frederiksen af Birgit Tengberg er en skildring af professor Tim Frederiksens talentudviklingsarbejde med studerende på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Med kameraet følger vi nedslag i Frederiksens coaching af to af konservatoriets strygekvartetter, nemlig den helt unge, nystartede Novo Quartet og den lidt ældre og veletablerede Nordic String Quartet, som på optagetidspunktet står foran deres debutkoncert.

Der undervises i musik af bl.a. Sjostakovitj, Carl Nielsen, Sibelius og Grieg.

Tim Frederiksen er tidligere bratschist og violinist i kammer- og orkestersammenhænge. I 1996 blev han ansat som professor i bratsch og kammermusik ved DKDM. Som underviser bygger han videre på egne erfaringer som aktiv musiker og formidler dem til sine studerende. På DKDM har en lang række af landets udøvende musikere været gennem Frederiksens inspirerende undervisning i ensemblespil. Her har de lært ikke blot at samarbejde som team og at forme musikken men også at forberede sig mentalt til den pressede koncertsituation. Tim Frederiksen har således uddannet nogle af landets fornemste ensembler, såsom the Danish String Quartet og Nightingale String Quartet, der begge har høstet internationaler priser og anerkendelser for deres koncerter og cd-udgivelser.

I Tim Frederiksens musikalske maskinrum bliver klassiske værker skilt ad og samlet igen. Med sit pædagogiske udgangspunkt i traditionel mesterlære underviser han de studerende i basale færdigheder som klang, intonation, vibrato, buestrøg, dynamik og kropssprog. Han hjælper dem med at finde (ind til) musikkens forskellige lag, så de kan skabe den ønskede fortolkning eller udtryk. Men også den mentale forberedelse til selve performance- eller konkurrencesituation udgør en væsentlig del af Tim Frederiksens koncept. Ved hjælp af redskaber som billeder, farver, stemninger eller gentagelser træner han sine studerende i at etablere en tryghed, som de kan tage med sig fra øverummet til koncertsalen. Målet er at bringe musikerne i et flow, så de i den pressede performance kan koncentrere sig om det, det handler om, nemlig at fokusere på musikken, uden at forstyrrende tanker tager over.

Filmen skildrer således aspekter ved arbejdet med musikken og musikerne, inden den præsenteres for publikum i koncertsalen eller på cd’en. Som sådan kan den ses som en nøgle til forståelse af kammermusikken. Den skildrer endvidere væsentlige aspekter ved det musikerskab og den fornemme danske kammermusiktradition, som Tim Frederiksen repræsenterer - og som har ry langt ud i den internationale musikverden.

Birgit Tengberg er cand.phil./journalist og fotograf. På baggrund af et mangeårigt aktivt virke i klassisk dansk musikliv, bl.a. som festivalproducent og som tidligere amatørviolinist, har hun et indgående og aktivt kendskab til den klassiske musiks repertoire. Hun arbejder videojournalistisk og instruerer, filmer og klipper selv sine film. Gennem de senere år har hun specialiseret sig i at formidle den kunstneriske proces i dokumentarfilm som På tværs. Et portræt af komponisten Pelle Gudmundsen-Holmgreen samt i det lille portræt, Arne Haugen Sørensen. Et maledyr. For tiden arbejder hun på en række video tutorials om det violintekniske håndværk i samarbejde med professor Eszter Haffner ved DKDM. Herudover følger Birgit Tengberg med sit kamera komponisten Louise Alenius’ proces med at skrive en opera til Det Kongelige Teater.

Se filmen på DKDM's Youtubekanal