Niels Rosing-Schow tiltræder midlertidigt som rektor på DKDM

1. september 2023 tiltræder Niels Rosing-Schow som rektor for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i en midlertidig ansættelse. Niels har takket ja til at varetage rektoropgaven i en overgangsperiode indtil den kommende bestyrelse for Konservatoriet er klar til at udpege en ny rektor.

Niels Rosing-Schow er bredt anerkendt som en af Danmarks førende komponister med en imponerende produktion bag sig. Han blev uddannet i komposition, teori og musikhistorie fra DKDM og var allerede før sin debutkoncert i 1987 ansat som timelærer og senere docent. I 2013 blev han udnævnt til professor i komposition og leder af komponistuddannelsen og i perioden 2018-2022 var han desuden ansat som pro-rektor på DKDM.

Brænder for musikken – og for at give den videre

”Musikken er det vigtigste i mit liv” svarer Niels på spørgsmålet om, hvad der er det vigtigste at vide om ham. ”Jeg brænder for musikken og især for den nye musik – jeg er jo komponist. Men ved siden af mit musikalske virke har jeg også undervist hele mit liv. Så for mig er det at brænde for musikken også at give den videre til de nye generationer. Derfor krævede det heller ikke lang betænkningstid at sige ja til at påtage mig ansvaret som rektor for Konservatoriet i en periode”, fortæller han.

Sideløbende med sit virke som komponist og underviser har Niels Rosing-Schow engageret sig i diverse bestyrelser og råd og var i en årrække forperson for Dansk Komponist Forening. Det kulturpolitiske engagement bringer han med ind i rektorkontoret:

”Kunst- og kultursektoren er en af de vigtigste områder i samfundet. Det bidrager til at skabe vores identitet som mennesker og jeg har helt klart nogle holdninger og værdier, som jeg mener, skal ind i formidlingen af musikken og af kunst og kultur i det hele taget”, siger han og fortsætter:

”Tanker om miljø, bæredygtighed og diversitet fylder stadig mere i min bevidsthed. Det kommer til udtryk i min musik, og det er også områder, som jeg mener, vi skal arbejde videre med på konservatoriet – både i forhold til uddannelserne og studiekulturen, men også i den måde vi formidler musik og kunst på”.

DKDM skal uddanne til et bæredygtigt musikerliv

Indtil en ny rektor kan udpeges af DKDM’s kommende bestyrelse, holder Niels Rosing-Schow dirigentstokken og ser frem til at tage fat på arbejdet:

”Mit fokus som rektor vil være at arbejde videre i den retning, der blev grundlagt under Uffe Savery’s ledelse. Vi lagde trædestenene, da jeg var pro-rektor og nu skal vi arbejde videre på at uddanne vores dimittender til et bæredygtigt musikerliv. Det er vores fornemmeste opgave at ruste den nye generation til at gå ind i et meningsfuldt virke som musikere, tonemestre, komponister og musikundervisere – det er både vigtigt for dem selv og for samfundet”.

Du kan læse Niels Rosing-Schow’s CV her