Orgel og kirkemusik

På uddannelsen i orgel og kirkemusik udvikler du både dit musikalske talent inden for det solistiske orgelspil og det liturgiske orgelspil. Du skal være drevet af din fascination af orglet som instrument, men også være parat til at indgå i de musikalske sammenhænge, hvor orglet bruges i samspil med andre instrumenter, som fx i kammermusik.

Når du bliver uddannet i orgel- og kirkemusik på konservatoriet, uddannes du til at varetage de højeste organistembeder i den danske folkekirke. Du får finpudset dine improvisatoriske, kunstneriske og tekniske færdigheder og du får et højt niveau af teoretisk viden.

Vi forventer at dine basale spillemæssige færdigheder og den grundlæggende teoretiske viden er på plads, når du søger om optagelse. Mange forbereder sig ved MGK eller ved at modtage undervisning på en kirkemusikskole.

Undervisning

Det liturgiske orgelspil med improvisation er en vigtig del af kirkemusikuddannelsen. Her indgår også holdundervisning i liturgi og salmekundskab. Solistisk orgel træner dit kunstneriske og instrumentaltekniske niveau og tilrettelægges ud fra dit talent, forudsætninger og behov.

Teoriundervisningen er relativt omfattende for organister, fordi forståelsen for satsteknik, forskellige former for koralharmonisering og arrangement af egne satser m.m. er grundlaget for det liturgiske orgelspil, som kræver, at du mestrer en høj grad af improvisation. Du modtager desuden undervisning i klaver, cembalo og generalbas, så du er rustet til at spille kammermusik.

En mindre del af din undervisning foregår på større hold. Du har korledelse sammen med de studerende fra musiklæreruddannelsen, og i de almene fag som hørelære og musikhistorie foregår undervisningen sammen med studerende på tværs af de andre uddannelsesretninger.

Studiemiljø og samarbejder

Der er ca. 20 studerende på orgel- og kirkemusikuddannelsen, og der er et godt fællesskab på tværs af årgangene. Studiemiljøet er internationalt og selvom vi er forskellige, deler vi den samme passion, og alle taler med hinanden og har glæde af at studere sammen.

De lærere, der er tilknyttet uddannelsen, er alle udøvende organister, som har fingeren på pulsen, og i løbet af studieåret afholder vi et antal masterclasses med højt profilerede organister fra hele verden ved siden af undervisningen.

Vi spiller koncerter på DKDM, men også ude i byens kirker, hvor du bliver udfordret af spændende orgler skabt til at spille romantisk musik, barokmusik eller rennæssancemusik.  På DKDM har vi en fin orgelsamling, som bruges til øvning og til koncerter. Vi råder over forskellige orgeltyper, så vi kan imødese forskellige repertoiremæssige udfordringer, og så har vi naturligvis også Koncertsalens store orgel.

Karriere

På kandidatuddannelsen har du mulighed for at specialisere dig inden for fem forskellige retninger alt afhængigt af, hvor dine særlige interesser ligger:

  • Kammermusik
  • Tidlig musik
  • Korledelse
  • Børnekor
  • Rytmisk orgel

Kandidatuddannelsen kvalificerer dig til at søge de højeste organistembeder i de større kirker rundt omkring i landet. Der er brug for organister i Danmark og pt. er der fuld beskæftigelse og rift om uddannede organister i kirkerne. Efter kandidateksamen fortsætter enkelte videre på solistuddannelsen, hvor du trænes som solist på allerhøjeste niveau. 

unmute: the organ
DKDM

Uddannelser

Det Kongelige Danske Musikkonservatorium uddanner musikere, sangere, musikpædagoger, kirkemusikere, komponister og tonemestre til højeste niveau inden for et bredt udvalg af fag og specialer.

et internationalt studiemiljø i unikke omgivelser

DKDM råder over enestående koncertsale, lydstudier og øvelokaler, som danner rammen for din uddannelse.